The Long-Term Impact of Toxic Exposure:
Lie out in the sun too much today—and get skin cancer 20 years from now. Smoke too many cigarettes now—and get lung cancer decades down the road. Now there is potentially a third danger to add to this list: be exposed to too much lead, pesticides, or mercury now and have your aging brain become seriously confused during your senior years.
“We’re trying to offer a caution that a portion of what has been called normal aging might in fact be due to ubiquitous environmental exposures like lead,” says Dr. Brian Schwartz of Johns Hopkins University. “The fact that it’s happening with lead is the first proof of the principle that it’s possible.” A new area of medical research is one that studies how exposure to toxic elements in younger years can result in serious health problems in senior years.
It is difficult to research these problems because the only way to do so is to observe people over many years. Physicians test for lead amounts by seeing how much has accumulated in a person’s shinbone. Testing the blood also often reveals amounts of lead, but that is a sign of recent, not lifelong, exposure. The higher the lifetime lead dose, according to the study, the worse the performance of mental functions, including verbal and visual memory and language ability.
What is the main idea of the passage about Toxins and Your Health?
- A. Environmental toxins may have dire health effects over time.
- B. Of three toxins studied, lead has the worst effect on health.
- C. Toxins may accumulate in the bones of older patients.
- D. Johns Hopkins University has discovered a new use for lead.
Correct Answer: A
Rationale: The passage discusses the long-term effects of environmental toxins, which aligns with this main idea.
You may also like to solve these questions
Evolution of the CDC:
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) started in 1946 as the Communicable Disease Center (CDC). Its original goal was to stop malaria in the United States. From a small office in Atlanta, health workers spread out over the South, spraying mosquitoes and using shovels to eliminate low spots of standing water. At that time, most of the CDC’s workers were not doctors; the need was for entomologists and engineers. The founder of the CDC, Dr. Joseph Mountin, enlarged the organization’s mission to fight communicable diseases of all kinds, and over the next 20 years, the CDC would focus on smallpox, measles, and polio.
In 1970, the name was changed to the Center for Disease Control, but the mission continued to expand. By 1980, the CDC was working not only on the eradication of existing diseases but also on disease prevention. By this point, it had hundreds of doctors and researchers looking into health problems such as depression and addiction. The name changed again, to the Centers for Disease Control and Prevention. Today, the CDC has thousands of employees and coordinates research activities with public health agencies worldwide. It is especially known for its work to protect people from epidemics and unexpected health threats, but its everyday work in the areas of environmental health, injury prevention, birth defects, healthy schools and workplaces, and health education is just as important and beneficial to all Americans.
A reader might infer from this passage that the organization
___________.
- A. succeeded in eradicating malaria
- B. has always been led by a medical doctor
- C. no longer studies communicable diseases
- D. changed its name to match its mission
Correct Answer: D
Rationale: The passage never says whether or not the CDC succeeded in its
original mission (choice A) or whether it continued to be led by doctors
(choice B). Inferring either of those things would be a leap unsupported
by the text. Choice C is countered by information in the final
HYPERTENSION:
The term hypertension is used to describe the condition of chronically high blood pressure. People who are obese, experience a lot of stress, smoke tobacco products, have a diet with too much salt in it, or have diabetes are often at a higher risk for hypertension. As well, African Americans are more likely to have hypertension than other population groups.
Hypertension often develops over many years. Older people are most often diagnosed with hypertension. One reason for this is that blood vessels lose elasticity and stiffen as a person ages. This creates more resistance to the blood flowing through the body and elevates blood pressure.
Symptoms of hypertension can include blurred vision, headaches, a buzzing in the ears, fatigue, an irregular heartbeat, and nosebleeds. Hypertension that goes untreated over a period of time can lead to serious complications such as kidney disease, heart disease, loss of vision, heart attack, brain damage, and even early death.
Fortunately, treating hypertension reduces blood pressure and can lower the risk of complications. For many people, losing weight can result in a significant decrease in blood pressure. For others, physicians may prescribe one or more medications to help bring blood pressure down into a safe range.
One thing is certain: physicians believe that people over the age of 20 should monitor their blood pressure by having it checked at least once a year. Those with a history of hypertension in the immediate family should have it checked more frequently.
Which is the best title for the passage about Hypertension?
- A. How to Manage Hypertension Successfully
- B. Doctors Discover the Hidden Dangers of Hypertension
- C. Doctors Work to Understand the Causes of Hypertension
- D. Causes, Symptoms, Complications, and Management of Hypertension
Correct Answer: D
Rationale: The best title for the passage about Hypertension is 'Causes, Symptoms, Complications, and Management of Hypertension.' This title accurately reflects the content of the passage, which provides information about the causes, symptoms, complications, and management of hypertension. It covers a broad spectrum of information presented in the passage, making it the most comprehensive and suitable title.
Choice A, 'How to Manage Hypertension Successfully,' is too narrow as it focuses solely on management without encompassing the other crucial aspects like causes and symptoms. Choice B, 'Doctors Discover the Hidden Dangers of Hypertension,' is misleading as the passage does not focus on any recent discoveries but rather provides general information about hypertension. Choice C, 'Doctors Work to Understand the Causes of Hypertension,' is also inaccurate as the passage mainly discusses causes, symptoms, complications, and management, rather than doctors' ongoing research efforts.
YOGA:
Yoga is an exercise that everyone should try. Yoga was first practiced thousands of years ago. It helps connect the mind and body by taking a person through a series of poses while emphasizing controlled breathing and meditation.
Every year hundreds of thousands of people enjoy the benefits of yoga by treating the movements and postures as exercise. Yoga works by safely stretching muscles, ligaments, and tendons. This helps release the buildup of lactic acid in the muscles that can often cause stiffness, tension, and even pain. Yoga helps develop the body’s range of mobility and increases the ease of everyday movements. Many participants report improved flexibility, especially in the trunk and shoulders, after only two months of practice.
Yoga improves posture, balance, and sleep, and it also helps with weight control. Physically, many yoga poses help build upper-body strength, which is increasingly important as the body ages. Other poses help strengthen the muscles in the lower back, and when properly practiced, nearly all of the poses strengthen the body’s abdominal, or core, muscles. This helps improve the circulation of blood that increases the delivery of nutrients and oxygen to the body and also removes wastes produced by the body. When combined with yoga’s benefit of lowering a person’s heart rate, the result is increased cardiovascular endurance.
The University of Maryland School of Nursing recently published a study that showed yoga was especially effective at reducing stress. In addition, researchers found that yoga surpassed traditional aerobic exercise, often significantly, in improving flexibility, pain tolerance, and daily energy levels. One enthusiast says that her advice to skeptics is simple, “Take a deep breath, stretch, and indulge in a few poses. You’ll feel better.”
What is the author's primary purpose in writing this essay?
- A. To persuade
- B. To entertain
- C. To analyze
- D. To reflect
Correct Answer: A
Rationale: The author's attitude toward yoga seems to be positive and sincere.
Earnest (choice A) would be a good description of this tone.
SUPER FOODS:
Super foods are whole, unprocessed foods such as blueberries, walnuts, beans, oats, and broccoli. Spinach, yogurt, and pomegranates are also considered super foods. They are classified as such because they contain high levels of essential nutrients, are low in calories, and can often help prevent—and even reverse—some of the common effects of aging including cardiovascular disease, type 2 diabetes, high blood pressure, and certain types of cancer. Super foods help lower cholesterol levels in the blood and, some researchers believe, even improve a person’s mood.
High on the list of super foods are blueberries, fresh or frozen, which are loaded with vitamin C, antioxidants, and potassium. Blueberries are also an anti-inflammatory, which many researchers and nutritionists believe is beneficial. Lentils are a super food that helps prevent a spike in insulin levels that can increase body fat. Lentils are high in both fiber and protein, each of which contributes to stabilizing blood sugar levels and reducing excess fat, especially in the stomach area. Walnuts are a plant-based source of essential unsaturated omega-3 fatty acids, which can improve cholesterol and lower the risk of heart disease by as much as 50 percent.
All oats are healthful. Oats, even instant oatmeal, are digested slowly while providing up to five grams of fiber per serving. As physicians and nutritionists continue to study super foods and their effects, consumers continue to educate themselves about the variety of benefits. In an era when consumers question the origin and nutritional value of much of the food on store shelves, super foods are some of the most healthful and natural whole foods available.
Which statement would not be inferred by the reader in the passage about Super Foods?
- A. Instant oatmeal can be part of a healthful breakfast.
- B. Blueberries are an especially healthful food.
- C. Certain grains and dairy products are super foods.
- D. Super foods are more expensive than processed foods.
Correct Answer: D
Rationale: The passage does not suggest that super foods are more expensive than processed foods.
Barefoot Running:
Barefoot running is a rapidly growing movement that encourages people to leave their shoes at home and take to the streets in only their bare feet. Barefoot running advocates are quick to point out that while shoe technology has advanced significantly since the advent of the modern running shoe, there has been little decline in the number of injuries that occur from running. Humankind has been running for millions of years, and modern running shoes have existed for less than 50 years. By wearing larger shoes with excessive cushioning, we are changing the biomechanics of how we run, thereby increasing the likelihood for injury.
Early humans ran with a “forefoot strike,” landing closer to the balls of their feet and using their foot’s natural arch as a spring to store and release energy. Modern shoe designs encourage a “heel strike,” landing on the heel and rolling forward to the toe. Barefoot running advocates believe “heel striking” replaces your reliance on the natural mechanics of your feet with the cushioning provided by your shoes, and that this is what causes many of the injuries affecting runners today.
Critics assert that while our feet may have been designed for barefoot running, our road surfaces were not. Concrete and asphalt are much firmer than any surface where our human ancestors would have been running. Broken glass and debris also may make barefoot running a significant challenge. There is little consensus when it comes to the safety and effectiveness of barefoot running, but even the most skeptical of podiatrists will agree that wearing heavily padded shoes too often can result in a weaker foot and leg structure. Spend some extra time walking barefoot around your house; aside from building up the muscles and tendons that strengthen your feet, you may just find yourself tempted to go for a run.
What is the meaning of the word consensus as it is used in the last paragraph about Barefoot Running?
- A. Investigation.
- B. Purpose.
- C. Trepidation.
- D. Unanimity.
Correct Answer: D
Rationale: Consensus in this context refers to unanimity, meaning a general agreement among people.
Nokea