TEAS Reading Questions Related

Review TEAS Reading Questions related questions and content

In the United States, the foreign language requirement for high school graduation is decided at the state level. This means the requirement varies, with some states deciding to forego a foreign language requirement altogether (www.ncssfl.org). It is necessary that these states reconsider their position and amend their requirements to reflect compulsory completion of a course of one or more foreign languages. Studying a foreign language has become increasingly important for the global economy. As technology continues to make international business relations increasing easy, people need to keep up by increasing their communication capabilities. High school graduates with foreign language credits have been shown to have an increased college acceptance rate. In addition, students who have mastered more than one language typically find themselves in greater demand when they reach the job market. Students who did not study a foreign language often find themselves unable to obtain a job at all.

What is the main idea of this passage?

  • A. Studying a foreign language will help graduating students find jobs after high school.
  • B. Studying a foreign language should be a mandatory requirement for high school graduation.
  • C. Studying a foreign language helps students gain an understanding of other cultures.
  • D. Studying a foreign language is essential if a student hopes to get into college.
Correct Answer: B

Rationale: The main idea of the passage is that studying a foreign language should be a compulsory requirement for high school graduation. This is emphasized due to its increasing importance for the global economy, college acceptance rates, and job market competitiveness. The passage argues for states to amend their requirements to reflect this necessity, highlighting the benefits of studying a foreign language. Choice A is incorrect because while the passage mentions job market competitiveness, the main focus is on the requirement for high school graduation. Choice C is incorrect as while understanding other cultures is a benefit of studying a foreign language, it is not the primary message of the passage. Choice D is incorrect as the passage does not solely focus on the necessity of studying a foreign language for college acceptance; rather, it advocates for its inclusion as a high school graduation requirement.