According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), tickborne diseases doubled in the United States between the years 2004 and 2016. Lyme disease, in particular, is difficult to diagnose due to its disparate symptoms that mimic other diseases, making it greatly underreported. As a result, the prevalence of Lyme disease is thought to be even higher than the CDC suggests.
Lyme disease is caused by the bacterium Borrelia burgdorferi, which is spread through a relationship involving three animals. This relationship starts with the white-footed mouse (or in California, the Western gray squirrel), which is prone to infection by the bacterium. Ticks in their larval form feed on the blood of these mice. If the mouse is infected, the tick becomes infected as well. After passing through a dormant phase, the tick nymph, usually the size of a poppy seed, seeks another blood meal. This meal might come from another mouse, a human, or a dog or cat.
The nymphs then molt into active adults, whose primary food source is the whitetail deer. They mate on the deer, drop off, and lay their eggs, thus starting the cycle over again. Humans can be bitten by either an infected nymph or a full-grown adult tick. For Lyme disease transmission, the tick needs to attach for about 36 hours. Unfortunately, tick bites are easy to overlook; they do not itch like mosquito bites or sting like deerfly bites. Many people go without treatment for months until a test clarifies their seemingly unrelated symptoms, which may include joint pain, a rash, fatigue, swollen glands, chills or fever, headache, or even paralysis.
If you know you have been bitten by a tick, time is of the essence. It is important to see a doctor, get tested, and receive treatment promptly.
Which of the following is a conclusion that a reader can draw from this passage?
Correct Answer: C
Rationale: The correct answer is C. The passage clearly states that for Lyme disease to spread, a tick must feed on an infected host, such as a mouse or squirrel. This conclusion can be drawn from the information provided in the extract. Choice A is incorrect because the passage does not specify that humans are the only mammals that exhibit symptoms when infected by Borrelia burgdorferi. Choice B is incorrect as the passage mentions that the life cycle of an uninfected tick includes a dormant phase before the nymph stage, without excluding it. Choice D is incorrect because the passage does not state that the combination of fever, headache, and joint pain is a definitive sign of Lyme disease.
Nokea