Reading Comprehension Related

Review Reading Comprehension related questions and content

The Rainforest

The Amazon River Basin is home to the largest rainforest on Earth. The basin -- roughly the size of the forty-eight contiguous United States -- covers some 40% of the South American continent, and portions of eight countries. The basin is drained by the Amazon River, the world's largest river in terms of discharge, and the second longest river in the world after the Nile.

Since 1970, over 600,000 square kilometers (232,000 square miles) of Amazon rainforest have been destroyed. This deforestation is mainly due to land clearing for pastureland by commercial and speculative interests, misguided government policies, and commercial exploitation of forest resources.

Deforestation of the rainforest has long-term implications. The loss of habitat for many creatures ensures their extinction. The loss of vegetation depletes the oxygen in the atmosphere, which some say causes global warming.

According to the article, which statement is true?

  • A. The Amazon is a clear blue during most of its length.
  • B. The Amazon is the longest river in the world.
  • C. The Nile carries the most boat traffic of any river in the world.
  • D. The Nile is the longest river in the world.
Correct Answer: D

Rationale: The article mentions that the Amazon River is the second longest river in the world after the Nile. Therefore, the correct statement according to the article is D, that the Nile is the longest river in the world. The other options are either incorrect or not discussed in the passage. This question tests the understanding of the information provided in the passage about the Amazon River and its ranking in terms of length compared to the Nile.