THE SUMMER OLYMPICS GAME:
The Summer Olympic Games are held every four years and occur during leap years. Write a C++ program that asks the user to enter a year and then tells if this is a year of Olympic Games or not. Pass the entered year to a function that determines if it is a leap year or not. Based on the finding of this function, print an appropriate message in the main() to let the user know if the Olympic Games are going to be held or not.
All years which are perfectly divisible by 4 are leap years, except for century years (years ending with 00). Century years are leap years only if they are perfectly divisible by 400. For example, 2012, 2004, and 1968 are leap years, but 1971 and 2006 are not leap years. Similarly, 1200, 1600, 2000, and 2400 are leap years, but 1700, 1800, and 1900 are not.
What is stated in the passage about the Olympic Games?
- A. The Olympic Games are held every four years.
- B. The Olympic Games are often postponed.
- C. The Olympic Games are held only in leap years.
- D. The Olympic Games only involve certain countries.
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is A: 'The Olympic Games are held every four years,' as stated in the passage. The extract explicitly mentions that the Summer Olympic Games are held every four years. Choice B is incorrect as there is no mention of the Olympic Games being often postponed in the passage. Choice C is incorrect because although the Olympic Games occur during leap years, they are not exclusively held only in leap years. Choice D is incorrect as there is no indication in the passage that the Olympic Games only involve certain countries.
You may also like to solve these questions
AMAZON RAINFOREST:
About 6% of the earth is covered by rainforests. The largest rainforest in the world is the Amazon Basin, which stretches over 2.3 million square miles in nine different South American countries. This area is double the length of all the other remaining rainforests in the world. Brazil contains 60%of the Amazonian rainforest, since it lies at the mouth of the river Amazon. This river is the second largest in the world and contains more than one-fifth of the world's fresh water.
The Amazon rainforest is a type of wet broadleaf forest. The weather there is very humid and warm as it rains quite a bit. Because of the high rainfall, the forest is very rich and green. The tree leaves are pointed and narrow so that the raindrops can easily drop off wet plants. This tropical rainforest has more living species than the entire European continent. There are over 400 types of insects living in one single rain forest tree for a total of 2.5 million species. One square kilometer of rainforest may contain over 75,000 types of trees and approximately 438,000 different kinds of plants, which comes to a total of 90,000 tons of greenery overall. The Amazon rainforest is home to 2,000 birds
and mammals, with one in every five birds in the world living there.
Local farmers have lived off this rich and diverse land for thousands of years. They have been able to find food and water here without destroying the land. The Kayapo people of Brazil farm in an environmentally-friendly way. Instead of chemicals, they use burned wood to enrich the soil, and plant banana trees, which attract wasps. These wasps then feed on leafcutter ants and get rid of these harmful insects. The rainforest also offers a lot of tropical fruits, such as bananas and coconuts, as food. Cinnamon is made from the bark of a rainforest tree. Amazonian Indians use the fruit and stem of the Buruti plant as a drink, to make bread and to build houses. Many other plants are used as medicine. But the Amazon rainforest is in very big danger of disappearing. 9,169 square miles of forest have been cut down in 2003 in Brazil alone. An area of the size of a football field is burned down basically every minute, which means that the rain forest may be gone by the year 2030.The dangers related to this type of activity are obvious. Trees take in poisonous carbon dioxide from the air and give off oxygen. There is more oxygen and less carbon dioxide around a rainforest. When trees are cut down, however, the amount of carbon dioxide increases, and the air gets warmer. This leads to global warming, which is extremely harmful to the environment.
It is estimated that the burning of Brazilian rainforests alone produces 200 million metric tons of carbon dioxide a year. Another danger connected with destroying the rainforest is the disappearance of plants and animals. When trees are cut down, plants and animals have no more food left and slowly die out. Killing wild animals is illegal in Brazil, but there is plenty of stealing going on. 38 million animals are stolen and sold illegally each year. The most hunted animals are birds, especially parrots, followed by snakes and the jaguar.
Which rainforest plant has more than one use?
- A. The Buruti plant
- B. The Banana tree
- C. The Cinnamon tree
- D. The Coconut tree
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is the Buruti plant. The passage mentions that Amazonian Indians use the fruit and stem of the Buruti plant for various purposes, such as a drink, making bread, and building houses. The other choices, Banana tree, Cinnamon tree, and Coconut tree, are not specifically mentioned as having multiple uses in the passage. While the passage does mention that bananas and coconuts are available as food in the rainforest, it does not specify multiple uses for these plants as it does for the Buruti plant.
BICYCLES:
Today, bicycles are so common that it's hard to believe they haven't always been around. But two hundred years ago, bicycles didn't even exist, and the first bicycle, invented in Germany in 1818, was nothing like our bicycles today. It was made of wood and didn't even have pedals. Since then, however, numerous innovations and improvements in design have made the bicycle one of the most popular means of recreation and transportation around the world.
In 1839,Kirkpatrick Macmillan, a Scottish blacksmith, dramatically improved upon the original bicycle design. Macmillan's machine had tires with iron rims to keep them from getting worn down. He also used foot-operated cranks like pedals,so his bicycle could be ridden at a quick pace. It didn't look much like a modern bicycle, though, because its back wheel was substantially larger than its front wheel.
In 1861, the French Michaux brothers took the evolution of the bicycle a step further by inventing an improved crank mechanism. Ten years later, James Starley, an English inventor, revolutionized bicycle design. He made the front wheel many times larger than the back wheel, put a gear on the pedals to make the bicycle more efficient, and lightened the wheels by using wire spokes. Although this bicycle was much lighter and less tiring to ride, it was still clumsy, extremely top heavy, and ridden mostly for entertainment.
It wasn't until 1874 that the first truly modern bicycle appeared on the scene. (14) Invented by another Englishman, H.J. Lawson, the "safety bicycle" would look familiar to today's cyclists. This bicycle had equal-sized wheels, which made it less prone to toppling over. Lawson also attached a chain to the pedals to drive the rear wheel. With these improvements, the bicycle became extremely popular and useful for transportation. Today they are built, used, and enjoyed all over the world.
What conclusion can be drawn from the passage on bicycles?
- A. Bicycles have been evolving for centuries.
- B. Bicycles have evolved significantly over time.
- C. Bicycles have remained unchanged since their invention.
- D. Bicycles are no longer a popular means of transportation.
Correct Answer: B
Rationale: The correct conclusion that can be drawn from the passage is that bicycles have evolved significantly over time. The passage discusses the evolution of bicycles from their early wooden, pedal-less designs to the modern safety bicycle with equal-sized wheels and chain-driven pedals. Each inventor mentioned in the passage contributed to significant improvements in bicycle design, making them more efficient and popular for transportation and recreation. Choice A is incorrect because the passage does not mention bicycles evolving continuously for centuries, but rather highlights specific innovations over time. Choice C is incorrect as the passage clearly describes the various improvements and changes made to bicycles since their invention. Choice D is also incorrect as the passage emphasizes the continued popularity and usefulness of bicycles for transportation all over the world.
DAY LIGHT SAVINGS TIME:
It is a well-known fact that it takes the Earth approximately 365 days to move around the sun. At the same time, the Earth revolves or spins around itself over the course of 24 hours, which explains why there is day and night. One half of the Earth is always facing the Sun and the other half is facing away from it. As a result, there are different time zones dividing the globe. Moving suddenly from one time zone into the other, as when flying for example from Asia to North America, causes jetlag. People feel tired, they wake up suddenly during the night and cannot go back to sleep. It takes time to get used to a new time zone.
Another thing to consider is the slight tilting of the Earth towards the sun. The Earth does not stand straight but leans a little to one side. Therefore, when it revolves around the Sun, the middle part of the Earth is always closer to the Sun and gets more heat. This part is called the equator, and above it lathes tropics. Countries at the tropics get the same amount of daylight all the time. The sun always rises at 6 am and sets at 6 pm. In contrast, the tips of the Earth or the Poles get hardly any light at all because they are so far away from the sun.
There are two main seasons at the Poles. There are 6 months of summer, when the sun is always shining, even at night, and there are 6 months of winter, when there is constant darkness.
In between the tropics and the Poles lies the temperate zone, where there are 4 seasons. The sun rises and sets at different times throughout the year. In the spring and summer, it gets light earlier; in the fall and winter it gets dark earlier. People who live in temperate zones take advantage of that fact to get more daylight. At the beginning of spring, countries in Europe and North America re-adjust their clocks. They change the time on their clocks and watches by moving them an hour ahead. As a result, the sun does not set around 7 or 8 pm as usual, but an hour later. This measure is called Daylight Savings Time (DST) and lasts until the beginning of fall, when people move their clocks back one hour to Standard or regular Time.
It is thought that Benjamin Franklin first suggested the introduction of Daylight Savings Time in the 18th century. But, the first serious proposal came in 1907 from William Willet. Yet his idea was shelved by the British government, who refused it because they thought it was unnecessary. Daylight Savings Time was first put into practice by the German government in 1916 in order to save energy during the First World War. Shortly after, the United Kingdom followed suit, with the United States doing the same in 1918.
The law was very unpopular since people had to wake up earlier and many experienced a feeling like jetlag. But the 1970s energy crisis forced the US to make Daylight Savings Time the law. Studies have shown that the introduction of Daylight Savings Time in the spring saved the US 10,000 barrels of oil per day between 1974-1975. It also prevented 2,000 traffic injuries and 50 traffic-related deaths, saving the country $28 million.
Currently, Americans switch to Daylight Savings Time on the first Sunday in April and move back to Standard Time on the last Sunday in October. But as of 2007, the time re-adjustment happened even earlier, in March and November.
What is stated about Benjamin Franklin's role in Daylight Savings Time?
- A. Benjamin Franklin invented Daylight Savings Time.
- B. Benjamin Franklin proposed the concept of Daylight Savings Time.
- C. Benjamin Franklin opposed Daylight Savings Time.
- D. Benjamin Franklin had no connection to Daylight Savings Time.
Correct Answer: B
Rationale: Benjamin Franklin is credited with proposing the idea of Daylight Savings Time, as stated in the extract. However, it was not implemented during his lifetime. Choice A is incorrect because he proposed, not invented, Daylight Savings Time. Choice C is incorrect as there is no mention of Franklin opposing it. Choice D is incorrect as the extract clearly states his connection to the proposal of Daylight Savings Time.
FOOD:
Food and drink are necessary and desirable, but their abuse can cause serious physical and metal problem. Many physicians believe that overeating is one of the country's main health problems, since it places a great strain on the heart, can lead to diabetes, and often shortens the individual's life span. To fill an emotional void, people often turn to food when they are bored or lonely.
Another area of concern is alcohol consumption. The results of alcohol abuse are widely publicized. The social drinker who becomes alcoholic, the drunken driver's contribution to highway death, spousal and child abuse, are all concomitant problems associated with alcohol abuse.
What was the author's motive for writing the paragraph?
- A. Encourage overeating.
- B. Criticize healthy eating habits.
- C. Urge self-control.
- D. Promote exercise.
Correct Answer: C
Rationale: The author's motive for writing the paragraph is to urge self-control. The text emphasizes the importance of moderation in food and drink consumption to avoid serious physical and mental health problems. It highlights the negative consequences of overeating and alcohol abuse, pointing out the strain on the heart, diabetes risk, shortened lifespan, and emotional eating habits. By discussing the issues related to overconsumption, the author aims to promote self-control and responsible habits. Choices A, B, and D are incorrect because the paragraph focuses on advocating moderation and self-discipline rather than encouraging overeating, criticizing healthy eating habits, or promoting exercise.
AMAZON RAINFOREST:
About 6% of the earth is covered by rainforests. The largest rainforest in the world is the Amazon Basin, which stretches over 2.3 million square miles in nine different South American countries. This area is double the length of all the other remaining rainforests in the world. Brazil contains 60%of the Amazonian rainforest, since it lies at the mouth of the river Amazon. This river is the second largest in the world and contains more than one-fifth of the world's fresh water.
The Amazon rainforest is a type of wet broadleaf forest. The weather there is very humid and warm as it rains quite a bit. Because of the high rainfall, the forest is very rich and green. The tree leaves are pointed and narrow so that the raindrops can easily drop off wet plants. This tropical rainforest has more living species than the entire European continent. There are over 400 types of insects living in one single rain forest tree for a total of 2.5 million species. One square kilometer of rainforest may contain over 75,000 types of trees and approximately 438,000 different kinds of plants, which comes to a total of 90,000 tons of greenery overall. The Amazon rainforest is home to 2,000 birds
and mammals, with one in every five birds in the world living there.
Local farmers have lived off this rich and diverse land for thousands of years. They have been able to find food and water here without destroying the land. The Kayapo people of Brazil farm in an environmentally-friendly way. Instead of chemicals, they use burned wood to enrich the soil, and plant banana trees, which attract wasps. These wasps then feed on leafcutter ants and get rid of these harmful insects. The rainforest also offers a lot of tropical fruits, such as bananas and coconuts, as food. Cinnamon is made from the bark of a rainforest tree. Amazonian Indians use the fruit and stem of the Buruti plant as a drink, to make bread and to build houses. Many other plants are used as medicine. But the Amazon rainforest is in very big danger of disappearing. 9,169 square miles of forest have been cut down in 2003 in Brazil alone. An area of the size of a football field is burned down basically every minute, which means that the rain forest may be gone by the year 2030.The dangers related to this type of activity are obvious. Trees take in poisonous carbon dioxide from the air and give off oxygen. There is more oxygen and less carbon dioxide around a rainforest. When trees are cut down, however, the amount of carbon dioxide increases, and the air gets warmer. This leads to global warming, which is extremely harmful to the environment.
It is estimated that the burning of Brazilian rainforests alone produces 200 million metric tons of carbon dioxide a year. Another danger connected with destroying the rainforest is the disappearance of plants and animals. When trees are cut down, plants and animals have no more food left and slowly die out. Killing wild animals is illegal in Brazil, but there is plenty of stealing going on. 38 million animals are stolen and sold illegally each year. The most hunted animals are birds, especially parrots, followed by snakes and the jaguar.
What is the author's primary purpose for writing the passage on the Amazon Rainforest?
- A. To entertain readers with facts about the rainforest.
- B. To inform readers about the deforestation of the Amazon.
- C. To persuade readers to visit the Amazon Rainforest.
- D. To criticize the farming practices in the Amazon.
Correct Answer: B
Rationale: The author's primary purpose for writing the passage on the Amazon Rainforest is to inform readers about the deforestation and environmental challenges facing the Amazon. The passage provides detailed information about the Amazon Rainforest, its biodiversity, the impact of deforestation on the environment, and the dangers associated with the destruction of the rainforest. Choice A is incorrect because the author's goal is not to entertain but to educate readers. Choice C is incorrect as there is no persuasive language used to encourage readers to visit the Amazon Rainforest. Choice D is also incorrect as the passage does not focus on criticizing farming practices but rather on highlighting the environmental threats and consequences of deforestation.
Nokea