Have you ever found yourself staring at the ceiling at 2:00 a.m.? Have you kicked the blankets off to the floor from tossing and turning? Many longtime suffers of Insomnia know these situations all too well. As many as 17% of Americans find the restful break of sleep hard to achieve.
Lack of sleep affects intellectual abilities at work or school by causing a deficit in memory, attention, and concentration which in turn creates a feeling of irritation or depression. Chronic insomnia can result from a medical illness, a psychiatric condition, or from sleep apnea, a condition where an individual actually stops breathing during sleep. Sleep hygiene, developing good sleep habits, and non- pharmacological therapies such as herbs and spices are some solutions to Insomnia.
What is stated in the passage?
- A. People with insomnia are totally healthy except for the insomnia.
- B. There is no cure for insomnia; you just have to live with it.
- C. Insomnia is easily fixed through taking medication.
- D. Physical illnesses can cause chronic insomnia.
Correct Answer: D
Rationale: The passage clearly mentions that chronic insomnia can result from physical illnesses, such as a medical condition or sleep apnea. Therefore, the correct answer is D, as it directly relates to the information provided in the text. The other options either oversimplify the treatment of insomnia (C) or make statements not supported by the passage (A and B). Insomnia is a complex condition that can be caused by various factors, including physical illnesses, as highlighted in the passage.
You may also like to solve these questions
Croatian-born inventor Nikola Tesla is often called the "forgotten scientist". Although he
invented the alternating current (AC) motor and developed an AC electricity generation system, he never received historical credit for many of his achievements, unlike one of his first employer and eventual nemesis, inventor Thomas Edison
Tesla made the first sketches of his idea for a brushless of his idea for a brushless AC motor while he was a student at the University of Prague in 1882. His interest in electricity generation led him to Paris where he was employed by the Continental Edison Company later that year to repair Edison's direct current (DC) power plants. Two years later, Tesla immigrated to New York City and acquired a job as an engineer at
Thomas Edison's headquarters in Manhattan. Edison was impressed with Tesla's work ethic and
ingenuity. He challenged the young scientist to develop an improved design for his DC
generators for $50,000. Tesla experimented for months, finally presenting Edison with the
solution he needed. Edison reneged on the deal, telling Tesla that he didn't understand American humor. Tesla soon left Edison in order to begin his own electric light company
Tesla filed and was granted more than 30 patents for his inventions in 1887 and 1888. He soon
had financial backing for his ideas from one of Edison' main competitors, Westinghouse. In the
1890's Tesla experimented with x-rays, developed a high-voltage electrical transformer call the
Tesla coil, and demonstrated the propagation of radio waves two years before the "Father of
Radio" Guglielmo Marconi. He was also the first to harness the mammoth potential energy of
Niagara Falls. He worked with General Electric to install AC generators with turbines driven by the falling waters of the Niagara River, creating the first modern power plant although a brilliant scientist, Tesla was not an astute businessman. He created his own obscurity by relinquishing
royalty rights for his inventions to major corporations for the purpose of raising funds for future projects.
What is the meaning of the word 'astute' in the last paragraph?
- A. Unwise
- B. Shrewd
- C. Reckless
- D. Honest
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B: 'Shrewd.' In the context provided, the word 'astute' describes someone who is clever, perceptive, and shows keen judgment. The text mentions that although Tesla was a brilliant scientist, he was not an astute businessman, indicating that he lacked the shrewdness or sharp business acumen required to navigate the commercial aspects of his inventions successfully. This is further supported by the statement that Tesla relinquished royalty rights for his inventions to major corporations to raise funds for future projects, showcasing a lack of business savvy.
Glass
I wonder who first discovered glass. This commodity has been a part of civilization from the very beginning. Imagine a world without glass! How dark and dismal it would be. No windows, corrective lenses, telescopes, microscopes, cameras, sparkly drinking containers or mirrors. Life would not be the same without this wonderful discovery. Thank you, whoever found glass!
Glass is not an element, but a combination of several elements. It is a hard, brittle, transparent solid material composed mainly of silica, with additives to change the character of the glass. Common additives are soda, lime, lead, and boron. Each additive changes the properties of the final product. Soda and lime are the most common additives, accounting for about 90% of glass production. Adding lead increases reflectivity, causing the glass to "sparkle." The addition of boron changes the thermal and electrical properties of glass, allowing cookware that can be used in the oven without shattering.
What statement is implied by the article?
- A. Glass is an essential part of our lives.
- B. Glass is rarely used in everyday items.
- C. Glass production is harmful to the environment.
- D. Glass technology is outdated and ineffective.
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is A: 'Glass is an essential part of our lives.' The article highlights the significance of glass in various aspects of human life, such as windows, corrective lenses, telescopes, microscopes, cameras, drinking containers, and mirrors. It emphasizes how life would be different and lacking without the presence of glass. Furthermore, the text expresses gratitude for the discovery of glass, indicating its essential role and impact on civilization. Hence, the implication throughout the article is that glass is indeed an indispensable and fundamental component of our daily existence.
About 6% of the earth is covered by rainforests. The largest rainforest in the world is the
Amazon Basin, which stretches over 2.3 million square miles in nine different South American countries. This area is double the length of all the other remaining rainforests in the world. Brazil contains 60%of the Amazonian rainforest, since it lies at the mouth of the river Amazon. This river is the second largest in the world and contains more than one-fifth of the world's fresh water. The Amazon rainforest is a type of wet broadleaf forest. The weather there is very humid and warm as it rains quite a bit. Because of the high rainfall, the forest is very rich and green. The
tree leaves are pointed and narrow so that the raindrops can easily drop off wet plants. This
tropical rainforest has more living species than the entire European continent. There are over 400 types of insects living in one single rain forest tree for a total of 2.5 million species. One square kilometer of rainforest may contain over 75,000 types of trees and approximately 438,000
different kinds of plants, which comes to a total of 90,000 tons of greenery overall. The Amazon rainforest is home to 2,000 birds and mammals, with one in every five birds in the world living there. Local farmers have lived off this rich and diverse land for thousands of years. They have been able to find food and water here without destroying the land. The Kayapo people of Brazil
farm in an environmentally-friendly way. Instead of chemicals, they use burned wood to enrich the soil, and plant banana trees, which attract wasps. These wasps then feed on leafcutter ants and get rid of these harmful insects. The rainforest also offers a lot of tropical fruits, such as bananas and coconuts, as food.
Cinnamon is made from the bark of a rainforest tree. Amazonian Indians use the fruit and stem
of the Buruti plant as a drink, to make bread and to build houses. Many other plants are used as medicine. But the Amazon rainforest is in very big danger of disappearing. 9,169 square miles of
forest have been cut down in 2003 in Brazil alone. An area of the size of a football field is burned down basically every minute, which means that the rain forest may be gone by the year 2030.The dangers related to this type of activity are obvious. Trees take in poisonous carbon
dioxide from the air and give off oxygen. There is more oxygen and less carbon dioxide around a
rainforest. When trees are cut down, however, the amount of carbon dioxide increases, and the
air gets warmer. This leads to global warming, which is extremely harmful to the environment. It
is estimated that the burning of Brazilian rainforests alone produces 200 million metric tons of carbon dioxide ayear. Another danger connected with destroying the rainforest is the disappearance of plants and animals. When trees are cut down, plants and animals have no more
food left and slowly die out. Killing wild animals is illegal in Brazil, but there is plenty of stealing going on. 38 million animals are stolen and sold illegally each year. The most hunted
animals are birds, especially parrots, followed by snakes and the jaguar.
What is the biggest problem related to the disappearance of the rainforest?
- A. Global warming
- B. Poisoning the air
- C. Burning the field
- D. Cutting down trees
Correct Answer: D
Rationale: The biggest problem related to the disappearance of the rainforest is cutting down trees. When trees are cut down, it leads to various detrimental consequences. Firstly, trees play a crucial role in reducing carbon dioxide levels in the atmosphere and providing oxygen. Cutting down trees increases carbon dioxide levels, contributing to global warming. Additionally, the loss of trees results in the destruction of habitats for plants and animals, leading to biodiversity loss. Therefore, the act of cutting down trees in the rainforest has far-reaching negative impacts on the environment, making it the most significant issue related to the rainforest's disappearance.
What effect does your voice have on others? Does it persuade or irritate, attract or repel? One of
the worst qualities is harshness. If you ever get the feeling that people are uncomfortable when you speak, it may be that your harsh tones are jarring their eardrums. Your voice will sound
unpleasant if it is shrill, grating, hard, piercing, brassy, to loud, or too nasal. Harsh voice qualities usually come from too much tension in the throat and jaw. Tension tightens muscles and blocks the relaxed voice tones essential to a pleasing impression. Because tension occurs in higher pitched voices, women tend to have shriller voices than men, which usually makes them
less desirable public speakers, newscasters, or political candidates.
Which statement from the selection presents a fact rather than an opinion?
- A. One of the worst voice qualities is harshness.
- B. Harsh voice qualities usually come from too much tension in the throat and jaw.
- C. Your voice will sound unpleasant if it is shrill, grating, hard, piercing, brassy, too loud, or too nasal.
- D. Because tension occurs in higher pitched voices, women tend to have shriller voices than men, which usually makes them less desirable as public speakers, newscasters, or political candidates.
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B because it presents a factual statement about the source of harsh voice qualities, attributing them to excessive tension in the throat and jaw. This statement is based on a cause-and-effect relationship and can be objectively verified. In contrast, options A, C, and D involve subjective judgments or generalizations, making them opinions rather than verifiable facts. By identifying the cause of harsh voice qualities, option B stands out as a factual statement that provides a clear explanation for the undesirable voice characteristic, distinguishing it from the subjective nature of the other options in the selection.
The ebb and flow of laughter and silence fills the room as four old friends gather to engage in a
round of Bridge playing. For the beginner, Bridge can be complicated, but with time, effort, and a good teacher, even the novice can become proficient. Composed of two main parts, bidding and playing, Bridge requires the player's undivided attention. The dealer deals the entire deck of playing cards evenly between the for players, with
each person receiving thirteen cards. In the bidding portion of the game, the four suits of cards in the deck are ranked highest to lowest as follows: spades, hearts, diamonds, and finally clubs. However, during play all the suits of cards are
considered equals, and they go from highest to lowest from the ace being high to the two cards
being low. The highest number of tricks wins. A trick is one card played by each player for a
total of four. After the lead player lays down his/her card, the other players follow suit, if
possible. The highest card within the four "same suit" cards played wins the trick and picks up all
four cards. If a player cannot follow suit, he/she plays any card, but to make the game more
interesting and challenging, one suit is named a trump suit which means that if a player plays a
card from the trump suit, it always wins the trick. If two cards from the trump suit are played, the
highest card within the trump suit wins the trick. Obviously, the team with the most tricks wins
the hand.
According to the passage, which statement is explicitly stated?
- A. That the highest card within the "trump" suit always wins the trick.
- B. The Ace card is always the lowest card.
- C. That there is a pile of leftover cards that is placed in the middle of the game table.
- D. That if a player cannot follow suit, they lose the trick unless they play a card from the trump suit.
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is A. The passage mentions that in Bridge, if a player plays a card from the trump suit, it always wins the trick. Therefore, the highest card within the trump suit always wins the trick. The other options, B, C, and D, are not explicitly stated in the passage. The lowest card in Bridge is the two, not the Ace. There is no mention of a pile of leftover cards placed in the middle of the game table. Lastly, if a player cannot follow suit, they can still win the trick by playing a card from the trump suit; there is no mention of losing a turn in this scenario.
Nokea