Reading Comprehension Related

Review Reading Comprehension related questions and content

The Water Cycle
Water is needed to sustain practically all life functions on planet Earth. A single drop of this compound is composed of an oxygen atom that shares its electrons with each of the two hydrogen atoms.
The cycle starts when precipitation, such as rain, snow, sleet, or hail, descends from the sky onto the ground. Water that is not absorbed immediately from the precipitation is known as runoff. The runoff flows across the land and collects in groundwater reservoirs, rivers, streams, and oceans.
Evaporation takes place when liquid water changes into water vapor, which is a gas. Water vapor returns to the air from surface water and plants.
Ultimately, condensation happens when this water vapor cools and changes back into droplets of liquid. In fact, the puffy, cotton clouds that we observe are formed by condensation. When the clouds become heavily laden with liquid droplets, precipitation ensues.

What is the main idea of this passage?

  • A. Water is formed from the joining of two hydrogen atoms to one atom of oxygen.
  • B. Water is a versatile and important universal solvent.
  • C. The different components of the water cycle are precipitation, evaporation, and condensation.
  • D. Rain is a trivial part of the life cycle.
Correct Answer: C

Rationale: The main idea of the passage is to explain the different components of the water cycle, which include precipitation, evaporation, and condensation. The passage describes how water moves through these stages, highlighting the importance of each step in maintaining life on Earth. Options A and B are incorrect as they do not capture the central theme of the water cycle, and option D is misleading as rain, a form of precipitation, plays a crucial role in the cycle.