SUNLIGHT:
Most people are familiar with the damaging effects of the sun on unprotected skin, but not enough attention is paid to the many positive effects of receiving direct exposure to sunlight on a regular basis. The most compelling argument for increased exposure to sunlight is the need for vitamin D in the human body. Vitamin D is integral for maintaining healthy bones and preventing diseases like rickets and osteoporosis. It is synthesized by the skin when it comes into contact with the UVB rays found in sunlight. In order to ensure you are receiving the proper amount of vitamin D, it is recommended to get 15 minutes of direct exposure to sunlight at least two or three times a week. UVB rays are made less intense when passing through clouds and pollution, and they will not transmit through glass or sunscreen. UVB rays are also less effective the farther you are from the equator. People with darker skin require more exposure to the sun to receive the same amount of vitamin D.
In addition to vitamin D, sunlight will help regulate the circadian rhythms that ensure you get a good night’s sleep. Sunlight helps to prevent an overactive immune system, which may prove useful in preventing autoimmune diseases like psoriasis and lupus. Recent studies have even shown that sunlight can help lessen the symptoms of Alzheimer’s disease. The negative impacts of excess exposure to sunlight should not be ignored; cancers resulting from skin damage are a real concern that must be taken seriously. But the importance of vitamin D and the other positive impacts of sunlight make a compelling argument for making sure we are spending enough time every week in direct sunlight.
What is the meaning of the word compelling as used in the passage about Sunny-Side Up?
- A. Reasonable.
- B. Convincing.
- C. Common.
- D. Worthwhile.
Correct Answer: B
Rationale: Compelling in this context means convincing, as it relates to the argument presented.
You may also like to solve these questions
Barefoot Running:
Barefoot running is a rapidly growing movement that encourages people to leave their shoes at home and take to the streets in only their bare feet. Barefoot running advocates are quick to point out that while shoe technology has advanced significantly since the advent of the modern running shoe, there has been little decline in the number of injuries that occur from running. Humankind has been running for millions of years, and modern running shoes have existed for less than 50 years. By wearing larger shoes with excessive cushioning, we are changing the biomechanics of how we run, thereby increasing the likelihood for injury.
Early humans ran with a “forefoot strike,” landing closer to the balls of their feet and using their foot’s natural arch as a spring to store and release energy. Modern shoe designs encourage a “heel strike,” landing on the heel and rolling forward to the toe. Barefoot running advocates believe “heel striking” replaces your reliance on the natural mechanics of your feet with the cushioning provided by your shoes, and that this is what causes many of the injuries affecting runners today.
Critics assert that while our feet may have been designed for barefoot running, our road surfaces were not. Concrete and asphalt are much firmer than any surface where our human ancestors would have been running. Broken glass and debris also may make barefoot running a significant challenge. There is little consensus when it comes to the safety and effectiveness of barefoot running, but even the most skeptical of podiatrists will agree that wearing heavily padded shoes too often can result in a weaker foot and leg structure. Spend some extra time walking barefoot around your house; aside from building up the muscles and tendons that strengthen your feet, you may just find yourself tempted to go for a run.
Which might be a good title for this passage?
- A. "Everyone Should Run Barefoot"
- B. "How to Prevent Running Injuries"
- C. "Modern Road Surfaces Versus Barefoot Running"
- D. "The Debate over Barefoot Running"
Correct Answer: D
Rationale: The author does not conclude choice A, and the passage does not
deal with choice B. Only one paragraph deals with the topic in choice
C. The passage is mostly about the pros and cons of barefoot running,
making D the best choice
SLEEP:
Developing muscle growth is an effective way to stay healthy as we get older, but many people find it difficult to develop this muscle growth, even after modifying their exercise routine and food intake. What many people may not realize is that getting the proper amount of uninterrupted sleep plays a major role in the development of muscle. The hard work of developing muscle is done in the gym, on a track, or on the court, but the actual growth takes place during the rest periods that follow a workout. Your body immediately begins rebuilding the muscle fibers that were broken down during the course of your workout. Much of this process is carried out while you are sleeping, so without a full night of sleep, muscle fibers will not have the opportunity to rebuild.
Human growth hormone (HGH) is an amino acid that is central to regulating metabolism, building muscle, facilitating calcium retention, and stimulating the immune system. The amount of HGH in your body spikes significantly during deep sleep, which makes getting at least 7 to 10 hours of sleep every night imperative to anyone hoping to develop additional muscle growth. Recent studies have linked inadequate amounts of sleep to lowered levels of leptin, a hormone in the brain that controls appetite. Test subjects who received less sleep, or frequently interrupted sleep, would crave carbohydrates even after their caloric needs reached satiety. This can contribute to obesity and negatively affect any good habits people may have developed with regard to food intake.
In this passage, which of the following is not mentioned as a role of HGH in the human body?
- A. Regulating the metabolism.
- B. Stimulating the immune system.
- C. Regulating leptin, an appetite-controlling hormone.
- D. Facilitating calcium retention.
Correct Answer: C
Rationale: The correct answer is C: Regulating leptin, an appetite-controlling hormone. In the provided passage, it is stated that human growth hormone (HGH) is essential for regulating metabolism, building muscle, facilitating calcium retention, and stimulating the immune system. However, leptin is not mentioned as directly regulated by HGH. Instead, the passage discusses how inadequate sleep can lead to lowered levels of leptin, affecting appetite control. Choices A, B, and D are all roles of HGH explicitly mentioned in the passage, making them incorrect answers. Therefore, C is the correct choice as it was not directly linked to HGH in the passage.
Aromatherapy:
For years, aromatherapy has been touted as a safe and natural way to relax and even heal. Essential oils from a variety of scents have been added to candles and sprays to help people feel better. However, a recent study performed at Ohio State University says that these smells, as nice as they may be, do not do a thing to improve people’s health.
To find out if aromatherapy actually works, the researchers tested two of the most popular scents: lemon and lavender. First, test subjects had their heart rate, blood pressure, stress hormones, and immune function measured and noted. Next, they were subjected to mild stressors and then told to sniff one of the scents to see if the scent would help them to relax. Finally, all the subjects were tested again to look for improvement. No significant changes were noted—even in people who had previously stated they were true believers in the power of aromatherapy.
Of course, this does not necessarily prove that aromatherapy is worthless, either. It was just one small study, pitted against the opinions of thousands of consumers who swear by peppermint on their pillow for an upset stomach or vanilla for a headache. More tests will be done, but in the meantime, a whiff of lavender, lemon, or other scents will certainly do no harm—and can be quite pleasant at the same time.
What is the main idea of the passage about Aromatherapy-Fact or Fiction?
- A. Aromatherapy is not a legitimate therapy by anyone's standards.
- B. Lemon and lavender are not healthy scents to inhale or use.
- C. More studies are needed to determine if aromatherapy is truly beneficial.
- D. Adding aromatherapy to regular treatment will help speed healing.
Correct Answer: C
Rationale: The passage suggests that more studies are needed to determine the true benefits of aromatherapy.
HYPERTENSION:
The term hypertension is used to describe the condition of chronically high blood pressure. People who are obese, experience a lot of stress, smoke tobacco products, have a diet with too much salt in it, or have diabetes are often at a higher risk for hypertension. As well, African Americans are more likely to have hypertension than other population groups.
Hypertension often develops over many years. Older people are most often diagnosed with hypertension. One reason for this is that blood vessels lose elasticity and stiffen as a person ages. This creates more resistance to the blood flowing through the body and elevates blood pressure.
Symptoms of hypertension can include blurred vision, headaches, a buzzing in the ears, fatigue, an irregular heartbeat, and nosebleeds. Hypertension that goes untreated over a period of time can lead to serious complications such as kidney disease, heart disease, loss of vision, heart attack, brain damage, and even early death.
Fortunately, treating hypertension reduces blood pressure and can lower the risk of complications. For many people, losing weight can result in a significant decrease in blood pressure. For others, physicians may prescribe one or more medications to help bring blood pressure down into a safe range.
One thing is certain: physicians believe that people over the age of 20 should monitor their blood pressure by having it checked at least once a year. Those with a history of hypertension in the immediate family should have it checked more frequently.
Which statement would not be inferred by the reader in the passage about Hypertension?
- A. Maintaining a healthy weight may help to prevent hypertension.
- B. There is presently no reliable treatment for hypertension.
- C. Your ethnicity may contribute to your risk for hypertension.
- D. A 60-year-old is more likely to have hypertension than a teenager is.
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B. The passage clearly states that there are treatments for hypertension, so the statement that there is presently no reliable treatment for hypertension cannot be inferred from the text. Choice A can be inferred from paragraph 3 where it mentions losing weight to decrease blood pressure. Choice C can be inferred from paragraph 1 where it states that African Americans are more likely to have hypertension. Choice D can be inferred from paragraph 2 where it explains that older people are most often diagnosed with hypertension due to changes in blood vessels as they age.
Barefoot Running:
Barefoot running is a rapidly growing movement that encourages people to leave their shoes at home and take to the streets in only their bare feet. Barefoot running advocates are quick to point out that while shoe technology has advanced significantly since the advent of the modern running shoe, there has been little decline in the number of injuries that occur from running. Humankind has been running for millions of years, and modern running shoes have existed for less than 50 years. By wearing larger shoes with excessive cushioning, we are changing the biomechanics of how we run, thereby increasing the likelihood for injury.
Early humans ran with a “forefoot strike,” landing closer to the balls of their feet and using their foot’s natural arch as a spring to store and release energy. Modern shoe designs encourage a “heel strike,” landing on the heel and rolling forward to the toe. Barefoot running advocates believe “heel striking” replaces your reliance on the natural mechanics of your feet with the cushioning provided by your shoes, and that this is what causes many of the injuries affecting runners today.
Critics assert that while our feet may have been designed for barefoot running, our road surfaces were not. Concrete and asphalt are much firmer than any surface where our human ancestors would have been running. Broken glass and debris also may make barefoot running a significant challenge. There is little consensus when it comes to the safety and effectiveness of barefoot running, but even the most skeptical of podiatrists will agree that wearing heavily padded shoes too often can result in a weaker foot and leg structure. Spend some extra time walking barefoot around your house; aside from building up the muscles and tendons that strengthen your feet, you may just find yourself tempted to go for a run.
Which of the following statements is an opinion related to Barefoot Running?
- A. Running barefoot is natural and advantageous.
- B. The cost of modern running shoes keeps increasing.
- C. Concrete sidewalks are harder than dirt paths.
- D. The arch of the foot gives a spring to the step.
Correct Answer: A
Rationale: This is an opinion that cannot be objectively verified.
Nokea