ATI TEAS Reading Related

Review ATI TEAS Reading related questions and content

The assassination of Archduke Franz Ferdinand of Austria is often ascribed as the cause of World War I. However, the assassination merely lit the fuse in a combustible situation since many of the world powers were in complicated and convoluted military alliances. For example, England, France, and Russia entered into a mutual defense treaty seven years prior to World War I. Even without Franz Ferdinand's assassination ______________________.

Which of the following most logically completes the passage?

  • A. A war between the world powers was extremely likely.
  • B. World War I never would have happened.
  • C. England, France, and Russia would have started the war.
  • D. Austria would have started the war.
Correct Answer: A

Rationale: The correct answer is A. The passage indicates that the world powers were already in a combustible situation due to complicated military alliances, making war extremely likely even without the assassination of Archduke Franz Ferdinand. Choice B is incorrect because the passage does not suggest that World War I would never have happened. Choice C is incorrect as it specifically names the countries that would have started the war, which is not supported by the passage. Choice D is also incorrect as the passage does not solely attribute the war's start to Austria.