Have you ever wondered why the whistle of a traveling, distant locomotive predicts its approach several yards before anyone actually sees it? Or why an oncoming ambulance's screaming siren is heard momentarily several feet before the ambulance comes into full view, before it passes you, and why its siren is still heard faintly well after the ambulance is out of sight?
What you are witnessing is a scientific phenomenon known as the Doppler Effect. What takes place is truly remarkable. In both of these instances, when the train or ambulance moves toward the sound waves in front of it, the sound waves are pulled closer together and have a higher frequency. In either instance, the listener positioned in front of the moving object hears a higher pitch. The ambulance and locomotive are progressively moving away from the sound waves behind them, causing the waves to be farther apart and to have a lower frequency. These fast-approaching modes of transportation distance themselves past the listener, who hears a lower pitch.
Which statement is not listed as a detail in the passage?
- A. The oncoming sound waves have a higher pitch because of high frequency and closeness of waves.
- B. The oncoming sound waves have a higher pitch because of low frequency and closeness of waves.
- C. The whistling sound of the locomotive as it approaches and passes can be explained by the Doppler effect.
- D. The high-pitched sound of the ambulance as it approaches and passes can be explained by the Doppler effect.
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B. The passage explains that the oncoming sound waves have a higher pitch due to high frequency and closeness of waves, not low frequency as stated in option B. This is a key detail mentioned in the passage. Options C and D are both mentioned in the passage as explanations for the sounds of the locomotive and ambulance, respectively, using the Doppler effect. Therefore, B is the statement not listed as a detail in the passage.
You may also like to solve these questions
ELECTORAL COLLEGE
The Electoral College has nothing to do with college and contains no students. The Electoral College consists of votes that each state acquires based on the number of representatives it has in Congress. Each state has two electoral votes because each state has two senators. The remaining electoral votes are determined by the number of Congressmen, the number of which is based on the population of the state established by the Census taken each decade. During the presidential election, most states cast all their electoral votes for the candidate who wins the popular vote in that state. It's all very confusing, but the founding fathers know what they were doing. Downloaded by Abdul Hamid (a.ahamid2181@gmail.com) lOMoARcPSD|10672023 HESI A2 V2 Grammar, Vocab, Reading, & Math Questions with Answers). By having and using the Electoral College candidates' campaign in every state, but just because they win the popular vote across the country doesn't mean they will always win the election. Case in point, in election 2000, Al Gore won the popular vote across the country, but George W. Bush won more electoral votes. Therefore, he became our 43rd president.
What does the term 'cast' mean in relation to the Electoral College?
- A. To throw away
- B. To give oneÄ€™s vote
- C. To create a mold
- D. To choose a role
Correct Answer: B
Rationale: In the context of the Electoral College, the term 'cast' means 'to give oneÄ€™s vote.' When states cast their electoral votes, they are essentially giving their votes to a specific candidate based on the outcome of the popular vote within that state. This process is crucial in determining the final outcome of the presidential election, as the candidate who receives a majority of the electoral votes becomes the president. It is important to understand the terminology associated with the Electoral College to grasp the intricacies of the U.S. electoral system.
People of Hispanic origin were on the North American continent centuries before settlers arrived
from Europe in the early 1600s and the thirteen colonies joined together to form the United
States in the late 1700s. The first census of the new nation was conducted in 1790, and counted about four million people, most of whom were white. Of the white citizens, more than 80%
traced their ancestry back to England. There were close to 700,000 slaves and about 60,000 "free Negroes". Only a few Native American Indians who paid taxes were included in the census count, but the total Native American population was probably about one million. By 1815, the population of the United States was 8.4 million. Over the next 100 years, the
country took in about 35 million immigrants, with the greatest numbers coming in the late 1800s and early 1900s. In 1882, 40,000 Chinese arrived, and between 1900 and 1907, there were more
than 30,000 Japanese immigrants. But by far, the largest numbers of the new immigrants were
from central, eastern, and southern Europe. An enormous amount of racial and ethnic assimilation has taken place in the United States. In 1908, play-write Israel Zangwill first used the term "melting pot" to describe the concept of a place where many races melted in a crucible and re-formed to populate a new land. Some years during the first two decades of the 20th century, there were as many as one million new
immigrants per year, an astonishing 1 percent of the total population of the United States.
In 1921, however, the country began to limit immigration, and the Immigration Act of 1924
virtually closed the door. The total number of immigrants admitted per year dropped from as many as a million to only 150,000. A quota system was established that specified the number of
immigrants that could come from each country. It heavily favored immigrants from northern and western Europe and severely limited everyone else. This system remained in effect until 1965, although after World War II, several exceptions were made to the quota system to allow in
groups of refugees.
In line 21, the term 'virtually' is closest in meaning to which of the following?
- A. effectively
- B. occasionally
- C. thoroughly
- D. undeservedly
Correct Answer: A
Rationale: The term 'virtually' is used to convey the idea that something is almost or nearly the case. In this context, it implies that the Immigration Act of 1924 came very close to completely closing the door on immigration. The most suitable synonym for 'virtually' in this context is 'effectively,' indicating that the act was highly efficient in achieving its goal of restricting immigration.
About 6% of the earth is covered by rainforests. The largest rainforest in the world is the
Amazon Basin, which stretches over 2.3 million square miles in nine different South American countries. This area is double the length of all the other remaining rainforests in the world. Brazil contains 60%of the Amazonian rainforest, since it lies at the mouth of the river Amazon. This river is the second largest in the world and contains more than one-fifth oftheworldâìĄ¢sfresh water. The Amazon rainforest is a type of wet broadleaf forest. The weather there is very humid and warm as it rains quite a bit. Because of the high rainfall, the forest is very rich and green. The
tree leaves are pointed and narrow so that the raindrops can easily drop off wet plants. This
tropical rainforest has more living species than the entire European continent. There are over 400 types of insects living in one single rain forest tree for a total of 2.5 million species. One square kilometer of rainforest may contain over 75,000 types of trees and approximately 438,000
different kinds of plants, which comes to a total of 90,000 tons of greenery overall. The Amazon rainforest is home to 2,000 birds and mammals, with one in every five birds in the world living there. Local farmers have lived off this rich and diverse land for thousands of years. They have been able to find food and water here without destroying the land. The Kayapo people of Brazil
farm in an environmentally-friendly way. Instead of chemicals, they use burned wood to enrich the soil, and plant banana trees, which attract wasps. These wasps then feed on leafcutter ants and get rid of these harmful insects. The rainforest also offers a lot of tropical fruits, such as bananas and coconuts, as food.
Cinnamon is made from the bark of a rainforest tree. Amazonian Indians use the fruit and stem
of the Buruti plant as a drink, to make bread and to build houses. Many other plants are used as medicine. But the Amazon rainforest is in very big danger of disappearing. 9,169 square miles of
forest have been cut down in 2003 in Brazil alone. An area of the size of a football field is burned down basically every minute, which means that the rain forest may be gone by the year 2030.The dangers related to this type of activity are obvious. Trees take in poisonous carbon
dioxide from the air and give off oxygen. There is more oxygen and less carbon dioxide around a
rainforest. When trees are cut down, however, the amount of carbon dioxide increases, and the
air gets warmer. This leads to global warming, which is extremely harmful to the environment. It
is estimated that the burning of Brazilian rainforests alone produces 200 million metric tons of carbon dioxide ayear. Another danger connected with destroying the rainforest is the disappearance of plants and animals. When trees are cut down, plants and animals have no more
food left and slowly die out. Killing wild animals is illegal in Brazil, but there is plenty of stealing going on. 38 million animals are stolen and sold illegally each year. The most hunted
animals are birds, especially parrots, followed by snakes and the jaguar.
How can you describe the Amazon rainforest?
- A. It rains all the time, making the forest consistently green.
- B. The weather is hot, which deters many tourists from visiting.
- C. The plants have pointed and narrow shapes to allow rainwater to easily pour off them.
- D. The Amazon River provides a significant amount of fresh water.
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is A. The description of the Amazon rainforest provided in the passage emphasizes the high levels of rainfall in the region, leading to a very humid and warm environment that supports lush greenery. The passage mentions that the tree leaves are shaped in a way that raindrops can easily drop off wet plants, contributing to the constant greenness of the forest. This information aligns with choice A, making it the most accurate description of the Amazon rainforest based on the provided passage.
Homonyms: English is a vibrant, changing, dynamic language. It allows people to express their thoughts in diverse ways, as there are many synonyms and antonyms to choose from. The hardest part for the English speaker—or those learning English as a second language—
is learning about homonyms. These are words that sound alike but are spelled different ways, with different meanings.
One example is 'Our'. This word, spelled 'one' means the numeral 1, an amount. If spelled 'won,' it means to be victorious. Now words spelling is a difficult skill to master.
Other homonyms encountered by the beginning English speaker are 'To, two, too,' 'four, for, fore,' 'there, their, they're' and 'son, sun' to name just a few. This is one reason that 'spell check' programs on word processing computers cannot be completely accurate, because the way a word is spelled depends on the context of the sentence. Proofreaders will always be in demand.
How does the article define 'Homonyms'?
- A. English words that have their etiology from Latin.
- B. Words that have opposite meanings.
- C. Words that mean the same, or nearly the same; interchangeable.
- D. Words that sound alike but are spelled different ways with different meanings.
Correct Answer: D
Rationale: The correct answer is D: Words that sound alike but are spelled different ways with different meanings. The rationale is that the article explicitly states that homonyms are words that sound alike but are spelled differently and have different meanings. This definition aligns perfectly with option D.
Choice A is incorrect because homonyms are not defined by their etymology or origin from Latin. Choice B is incorrect because homonyms are not words that have opposite meanings; words with opposite meanings are known as antonyms. Choice C is incorrect because homonyms are not words that mean the same or nearly the same; that would be synonyms.
The Game of Bridge
The ebb and flow of laughter and silence fills the room as
four old friends gather to engage in a round of Bridge
playing. For the beginner, Bridge can be complicated, but
with time, effort, and a good teacher, even the novice can
become proficient.
Composed of two main parts, bidding and playing, Bridge
requires the player's undivided attention. The dealer deals
the entire deck of playing cards evenly between the for
players, with each person receiving thirteen cards. In the
bidding portion of the game, the four suits of cards in the
deck are ranked highest to lowest as follows:
spades, hearts, diamonds, and finally clubs. However,
during play all the suits of cards are considered equals,
and they go from highest to lowest from the ace being
high to the two cards being low. The highest number of
tricks wins. A trick is one card played by each player for a
total of four. After the lead player lays down his/her card,
the other players follow suit, if possible. The highest card
within the four "same suit" cards played wins the trick
and picks up all four cards. If a player cannot follow suit,
he/she plays any card, but to make the game more
interesting and challenging, one suit is named a trump suit
which means that if a player plays a card from the trump
suit, it always wins the trick. If two cards from the trump
suit are played, the highest card within the trump suit
wins the trick. Obviously, the team with the most tricks
wins the hand.
How does the author want the reader to feel about learning the game of Bridge?
- A. As though the game of Bridge is too hard for novices to learn.
- B. Frustrated and confused about playing Bridge.
- C. Confident and excited about learning the game of Bridge.
- D. Overwhelmed by all the rules for the game of Bridge.
Correct Answer: C
Rationale: The author portrays Bridge as a game that can be initially complicated for beginners but emphasizes that with time, effort, and a good teacher, even novices can become proficient. The description of the game's rules and mechanics aims to instill confidence and excitement in the reader about learning Bridge. Therefore, the correct answer is C, as the author's intention is to inspire a positive and eager attitude towards engaging with the game of Bridge.
Nokea