Hungarian Revolution Timeline
January 18, 1945: Budapest, Hungary, which had been controlled by Nazi Germany, falls to the Soviets.
1945-1955: Hungary is ruled by communist leaders installed by the Soviet government. Communist policies and a secret police force lead to great suffering for the Hungarian people.
October 23, 1956: A student-led peaceful protest of more than 200,000 demonstrators becomes violent after secret police fire on protesters.
October 24, 1956: Soviets appoint Imre Nagy as the Hungarian prime minister. He initiates reform and frees political prisoners.
October 25, 1956: Thousands of protesters assemble outside Parliament. The secret police fire into the crowd, and armed protesters fire back.
November 1, 1956: Nagy announces that Hungary has withdrawn from the Warsaw Pact, its political and military agreement with the Soviet Union.
November 4, 1956: Soviet forces attack Budapest. They quickly overwhelm the Hungarian freedom fighters. An estimated 250,000 Hungarians flee to other countries as refugees.
What conclusion can be drawn from the timeline of the Hungarian Revolution?
- A. Hungary was occupied by both Germans and the Soviets.
- B. The students' protest initiated the revolution.
- C. The revolution started in 1945.
- D. November 4 was the commencement of the Iron Curtain battle.
Correct Answer: A
Rationale: The correct answer is A because the timeline clearly shows that Hungary was under the control of Nazi Germany until January 18, 1945, when it fell to the Soviets. This indicates that Hungary was occupied by both Germans and Soviets. While the student-led protest on October 23, 1956, marked a significant event in the revolution, it did not initiate the occupation by the Germans and Soviets. The revolution did not begin in 1945; instead, it started with the student-led protest in 1956. November 4, 1956, marked the Soviet forces' attack on Budapest, not the battle for the Iron Curtain, which refers to the ideological divide between Eastern and Western Europe during the Cold War period.
You may also like to solve these questions
Alice was not scared. Not at all. Maybe a little bit. But she was determined to confront the ghost in her house. Alice lived in a farmhouse built in 1921. All of the floors and doors were original; the doors even had skeleton key locks. But by far the most terrifying part of the house was the basement. She kept that door locked and ignored the thumps, crashes, and cries that came from below the house. What made Alice determined to confront the ghost today was the especially loud crashes the previous night. She'd gotten no sleep, convinced the ghost was going to break through the door and do something horrible. What, she wasn't sure, but the ghost would do something.
Alice hadn't seen the ghost, but what else could be making loud noises in an old house? The one time she had been down in the basement was after buying the house unseen. Once she saw the shelves with old glass jars, she was a little put off. But what made her keep the door shut and locked was the abrupt end of the concrete floor halfway across the room. Because nothing good ever happened in a basement with a dirt floor. Alice had seen enough horror movies to know that.
Alice stared at the basement door, trying to gather enough confidence to open it and march down the stairs like she owned the place. Because she did-or she would, once she finished paying her mortgage in 30 years. Alice took a deep breath and yanked the door open. She marched down the stairs, only to stop abruptly at the bottom. Because she was face to face with not a ghost at all. It was a calico cat, one who looked utterly unimpressed by her brave journey into the basement.
Which of the following time frames represents a gap in the sequence described in the passage?
- A. From when she opened the basement door until she saw the calico cat looking unimpressed
- B. From when she bought the house unseen until she saw the jars in the basement
- C. From when she was looking at the basement door to when she entered it
- D. From the night when she heard the loudest noises to when she couldn't sleep
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B because there is a gap in the sequence between the time when Alice bought the house unseen and the moment when she saw the jars in the basement. The passage does not provide detailed information about what happened during this period, creating a gap in the timeline. Choices A, C, and D do not represent significant gaps in the sequence as they describe continuous actions or events that are directly connected in the passage. In the passage, there is a clear transition from Alice buying the house unseen to her being put off by the sight of the old glass jars in the basement, indicating a missing part of the sequence that is not elaborated on.
Tommy pulled off his boots, carefully using the brush he kept on the porch to clean the mud off of them. When he came inside, he followed his daily ritual of climbing the stairs to the laundry room and carefully removing his coveralls. As he did every day, he changed into the clean white T- shirt and lounge pants that he'd left sitting next to the washing machine.
Based on the passage, which of the following words describes Tommy?
- A. Considerate
- B. Slow
- C. Idle
- D. Meticulous
Correct Answer: D
Rationale: The correct answer is 'Meticulous.' In the passage, Tommy displays a high level of care and precision in his actions, such as using a brush to clean the mud off his boots and consistently changing into clean clothes daily. These details illustrate his meticulous nature, which means being very careful and precise in one's actions, paying great attention to detail. Therefore, 'Meticulous' best describes Tommy's behavior as portrayed in the passage.
Bessie Coleman, the first civilian licensed black pilot in the world, was born in 1892 to sharecroppers in Texas, where she attended a segregated school and worked with her family in the cotton fields. She dreamed of becoming a pilot but no flight school in America would accept her, so she moved to France to earn her pilot's license. When she returned to the U.S, she wanted to open a flight school for Black students. She became a stunt flier and performance for paying audiences, which she insisted be desegregated. Following her death in a plane crash in 1926, the Bessie Coleman Aero Club was established in Los Angeles in 1929. She was inducted into the National Aviation Hall of Fame in 2006
Which of the following statements correctly identifies the sequence of events in the reading?
- A. After life as a sharecropper, Bessie Coleman raised money as a stunt pilot to attend flight school in France.
- B. Bessie Coleman's parents were sharecroppers who sent her to France to become a pilot, after which she returned and opened a flight school.
- C. Bessie Coleman was a pilot, then a sharecropper, who lived in France, where she was inducted into the National Aviation Hall of Fame.
- D. Born to a sharecropper, Bessie Coleman moved to France to take flight training and then returned to the United States as a stunt pilot.
Correct Answer: D
Rationale: The correct sequence of events in Bessie Coleman's life, as described in the extract, is that she was born to sharecroppers in Texas, moved to France to earn her pilot's license, and then returned to the U.S as a stunt pilot. Choice D accurately reflects this sequence. Bessie Coleman did not raise money as a stunt pilot to attend flight school in France (Choice A), she was not sent to France by her parents as a child to become a pilot and then open a flight school (Choice B), and she was not a pilot before being a sharecropper and living in France (Choice C). Therefore, Choice D is the correct answer.
Hey there, Kitchen Utensil aficionados! It's Bob Thurman again, bringing you a brand-new piece of equipment for your home food station! Are you tired of your blocks of premium aged cheddar getting all crumbly when you try to slice them? Don't you hate leaving your fingerprints in that hard stick of butter? Well, worry no more! From the company that brought you the SmackDice comes the dairy McGrabs! You no longer have to worry about your film, sweaty grip destroying your cheeses or you butters. All you have to do is slip on our pated heat-deflecting mitten, complete with a plastic-grip palm pad, and slice you smooth dairy products with no threat of them melting or crumbling from your body heat!
Which one of the following options best describes how Thurman supports his argument?
- A. By addressing his audience at just the right moment
- B. By appealing to a shared sense of community and values
- C. By evoking feelings of annoyance and relief
- D. By presenting evidence and logical explanations
Correct Answer: C
Rationale: Thurman supports his argument by evoking feelings of annoyance and relief. He addresses common problems the audience may face with cutting cheese and butter, highlighting the frustration (annoyance) and then offering a solution that alleviates this frustration (relief). This emotional appeal is designed to resonate with the audience's experiences and create a sense of empathy and connection, making them more likely to consider the product being promoted.
124 Tulip Drive, Miami, FL, United States. Beds: 9, Baths: 8, Half Baths: 4, Square Feet: 13,072. Description: Located on 124 Tulip Drive, just next to the glittering shine of the Atlantic Ocean, this 9-bedroom, 8-bathroom estate is waiting to be made into a home. Surrounded by well-kept grass, warm golden sand, and stunning foliage, this gem is a hidden treasure among the other homes on Tulip Drive. With wide open windows in nearly every room of the estate, this home allows a view of the beach and the ocean at any time of day. In it can be found not one, but two separate kitchens, both adorned with marble countertops, brand-new stainless-steel appliances, and plenty of space for cooking, drinking wine, or hosting dinner parties. The spacious bedrooms allow for plenty of decoration, and the master bedroom comes with two separate bathrooms attached to it, including spa-like luxury with clawfoot bathtubs and waterfall showers. Three separate floors connected by spiral staircases allows for detailed organization, as well as plenty of space for various hobby rooms. Included as well is an on-site garage that holds up to five cars, a separate laundry facility on property, and a private, well-equipped gym. Whether you want to curl up by the window in the at-home office with a book and a cup of coffee, swim in the Atlantic Ocean with private access to the beach, or dip your toe in one of the three separate swimming pools or hot tubs, 124 Tulip Drive could be your next home. If interested please contact the phone number listed at the bottom of this website. *All information listed is deemed reliable by the listing agent but cannot be guaranteed and should be independently verified.
Which of the following details is irrelevant and would not fit in an objective summary of this passage?
- A. The house has well-maintained landscaping.
- B. The house is the best in the Tulip Drive neighborhood.
- C. The house is spacious with a variety of rooms to enjoy.
- D. The house is suitable for drinking coffee and reading books.
Correct Answer: B
Rationale: The correct answer is B because it is a subjective statement and not supported by any evidence in the passage. An objective summary should focus on factual descriptions, such as the property's features and amenities mentioned in the passage. Choices A, C, and D provide relevant details about the property, such as the well-maintained landscaping, spacious layout with various rooms, and suitability for activities like reading books and drinking coffee. These details are supported by the information provided in the passage and contribute to an objective summary of the property.
Nokea