The greatest changes in sensory, motor, and perceptual development happen in the first two years of life. When babies are first born, most of their senses operate in a similar way to those of adults. For example, babies are able to hear before they are born; studies show that babies turn toward the sound of their mothers' voices just minutes after being born, indicating they recognize the mother's voice from their time in the womb.
The exception to this rule is vision. A baby's vision changes significantly in its first year of life; initially it has a range of vision of only 8 - 12 inches and no depth perception. As a result, infants rely primarily on hearing; vision does not become the dominant sense until around the age of 12 months. Babies also prefer faces to other objects. This preference, along with their limited vision range, means that their sight is initially focused on their caregiver.
Which of the following is a concise summary of the passage?
Correct Answer: D
Rationale: Option D is the most concise summary of the passage as it encapsulates the main idea that the passage focuses on the changes in babies' senses during their first year of life. The passage explains how babies are born with sensory abilities similar to adults but highlights the significant changes that occur during the first year, particularly in vision development. While the other options touch on specific aspects mentioned in the passage, they do not capture the overall essence of the passage, which emphasizes the dynamic and transformative nature of babies' sensory experiences in their first year.
Nokea